Fra handelssted til fiskecamp 

På folkemunne blir Sør- og Nord-Arnøy sammen betegnet som Arnøya. Navnet Arnøy kommer av ordet are som betyr ørn. ''Areøene '' er først nevnt i vikingtiden. God historisk dokumentasjon har en først fra 1800-tallet da Arnø (som det het den gangen) utviklet seg til å bli et handelssenter i Ytre Salten 

Arnøy Brygge ble grunnlagt i 2007, og startet opprinnelig opp som en fiskecamp med 4 rorbuer og et par båter til utleie. Etterhvert som årene har gått, har det ballet på seg og vi har bygget restaurant, flere leiligheter, sløyehus og butikk. i 2019 satset vi alt, og bygde ny restaurant, med et mer moderne uttrykk. Vi hadde forhåndsfullbooket for sesongen 2020, og alt så lyst ut for fremtiden. Pandemien i 2020 slo oss hardt i bakken, og det har vært tøffe tak for oss som selskap siden da. 

Vi har på mange måter blitt nødt til å starte fra bunnen igjen, sakte men sikkert er vi på vei til å bygge oss opp til der vi en gang var. Vi setter utrolig stor pris på alle besøkende og flotte gjester som har vært hos oss, og som kommer tilbake hver sommer. Uten dere hadde det aldri gått! 

Handelssted
Historien om Nordarnøy handelssted 

Med sin gode beliggenhet i forhold til datidens seilende kommunikasjon ble Arnøy et naturlig stoppested for trafikken til og fra Bergen og Lofoten. Som alle andre slike handelssted var de i besittelse av mye god jord. Da den nye fjøsen ble bygget omkring 1850, var det plass til over 20 melkekyr, hester, griser og sauer. 

Arnø handelssted nådde sin storhetstid i de gode sildeårene på slutten av 1800-tallet. Men her som så mange andre plasser så ble mellomkrigstiden en påkjenning på økonomien. Det opprinnelige handelsstedet fikk sin bane under krigen da tyskerne okkuperte alle bygninger 

Gjert Karlsen
Familien Karlsen 

Gjert Karlsen og hans kone Elise kjøpte stedet i 1948 etter sin tante som døde under krigen. I 1952 ble det satt opp en tyskerbrakke midt oppe på øya til nytt bolighus, og driftsbygningen (fjøset) ble flyttet dit, slik at det kunne drives et moderne gårdsbruk der hvor jordveien var.  Elise og Gjert drev jordbruk, butikk, fiskemottak, post og ekspedisjon. Noen sesongen på lofotfiske ble det også for Gjert. 

Etter hvert som barna ble voksne tok sønbnen Gunvald Karlsen over butikken, post, fiskemottak og ekspedisjon.  Gjert døde i 1956, og sønnen hans Jon Gisle Karlsen måtte som bare 11-åring ta over driften på gården sammen med sin mor. Fjøset fra 1850 som sto på handelsstedet er nå blitt kontorlokaler for ARNØY BRYGGE og ARNØYBYGG. 

Gunvald flyttet til Bodø på slutten av 60-tallet og startet forskjellige butikker der (GK-kolonial, Ritz og Kjøttsenteret) Butikken ble da solgt til Stine og Johan Hjalmarsen. 

Jon Gisle Karlsen
Minne om Jon Gisle Karlsen  

Jon Gisle Karlsen (sønn av Gjert Karlsen) har drevet med gårdsbruk siden han var 11 år, og holdt det gående i 55 år. Han var gift med Unni, og de har to barn - Mabel Susanne Karlsen og John Kristian Karlsen (nåværende eier og daglig leder i Arnøy Brygge) 

Jon Gisle hadde et brennende engasjement for lokalsamfunnet og Gildeskål. Han har vært styreleder for Gigante, Fiskekroken, Sjøfossen Kraftlag og har to perioder som ordfører i Gildeskål. 

John Kristian Karlsen flyttet tilbake til Øya fra Oslo i 2005, og deretter satte de i gang diverse prosjekter. Jon Gisle og John Kristian var ganske like til sinns, men hadde forskjellig erfaring og utfylte hverandre godt. De startet sammen Arnøybygg, Arnøy Brygge og en del andre mindre firmaer. Det har resultert i vekst og arbeidsplasser på Arnøyene. 

Jon Gisle Karlsen døde i Desember 2023, og det merkes at han er borte. Han var en stor del av utviklingen av Arnøy Brygge, og hadde store roller i driften i de andre firmaene. Unni Karlsen er fremdeles en viktig del av familiebedriften 

Nord Arnøy
Bro mellom Sør-og Nord-Arnøy  

Butikken ble flyttet fra handelsstedet til Sørhavn i begynnelsen av 1930-tallet. Her var det bedre havn slik at lokalbåtene og fiskemottak fikk bedre forhold. Det var også selvfølgelig postbetjening i samme bygg. 

Men dessverre, nye tider innhentet Øya vår og på 60-tallet reiste de fleste ungdommer til byene for å ta utdanning, og kom aldri tilbake. Skolen trengte sårt fornying og løsningen var bygging av bru mellom Nord og Sør-Arnøy. Broen til Sørarnøy var nok redningen for Nordarnøy som sto i fare for total avfolking den gangen. 

Det som har skjedd de siste årene er at utviklingen har snudd og Nordarnøy har nå over 40 yrkesaktive og flere barn i barnehage eller skolepliktig alder. Det er bygd nye bolighus og det er flere bedrifter i vekst innen reiseliv, bygg/anlegg og marin næring 

 

 

Arnøy Brygge i dag 

Da John Kristian og Jon Gisle startet firmaet i 2007, var det aldri en plan å bli et reiselivsanlegg. Tanken var å ha et sted hvor Unni kunne selge vafler til lokalbefolkningen. Etter hvert som årene gikk, så har ballen begynt å rulle og vi har gjort utbygginger og investert mye tid og penger på anlegget slik det er i dag. I starten var det 4 rorbuer og noen båter til utleie. I dag har vi 10 boenheter i ulike størrelser (74 senger), 15 båter, møterom, restaurant med alle rettigheter og gjestebrygge. 

Arnøy Brygge ligger på samme sted hvor det tidligere handelsstedet lå, og er nå en moderne reiselivsbedrift med besøkende fra hele verden.